Нѐли Ма̀ркова Ра̀нгелова е българска поппевица. Нели Рангелова е родена в Михайловград (дн.

...
Нѐли Ма̀ркова Ра̀нгелова е българска поппевица. Нели Рангелова е родена в Михайловград (дн.
Коментари Харесай

На 15 септември рожден ден има Нели Рангелова

Нѐли Ма̀ркова Ра̀нгелова е българска поппевица.

 

Нели Рангелова е родена в Михайловград (дн. Монтана) на 15 септември 1958 година Започва креативната си кариера през 1978 година с оркестър „ Бургас “ като беквокалистка. През 1983 година приключва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Цветана Възвъзова.

По време на креативната си кариера има над 500[1] записани песни и печели доста награди, сред които Голямата премия на фестивала „ Златният Орфей “ в Международния конкурс за реализатори през 1982 година Същата година печели и Голямата премия на фестивала „ Нийуола “ в Индипендънс, щата Канзас, Съединени американски щати.

От 25 до 28 май 1983 година взе участие в 18-ото издание на интернационалния фестивал на известната ария „ Братиславска лира “ в Чехословакия и печели премията „ Сребърна лира “ за осъществяването на песента „ Докога “ (текст: Михаил Белчев, музика и аранжимент: Александър Бръзицов) в конкуренцията за непознати изпълнители[2]. За осъществяването си на същата ария печели Втора премия на 21-вото издание на Международния фестивал на песента в Сопот (Полша), провело се от 15 до 17 август идната година, а с изключение на нея извършва и български кавър на полската песен Żyj kolorowo („ Живей цветно “) от репертоара на Ева Бем. Същата година е публикуван и първият ѝ студиен албум, озаглавен с името на певицата и в който с изключение на „ Докога “ е включена и най-известната ѝ ария „ Необясними неща “, позната необятно като „ Мой стих “.

През 1987 година Нели Рангелова е измежду първите 10 реализатори в категория „ блус “ на състезанието в Нешвил с песента „ Ти и последният дъжд “. Лауреат е и на фестивалите „ Шиофок “ – Унгария и „ Филах “ – Австрия.

Нели Рангелова има изяви като солистка на сформира като Биг бенда на БНР, „ Сребърни звезди “ и „ Акага “[1] Също по този начин пее като гост-музикант с ФСБ, Росица Кирилова, Бисер Киров, Орлин Горанов. Тя има също осъществени 5 телевизионни кино лентата.

Музика за нея са писали Зорница Попова, Александър Бръзицов, Ангел Заберски, Мария Ганева, Морис Аладжем, Тончо Русев, Борис Чакъров, Димитър Гетов и други.

През 2021 година взе участие на фестивала „ Бургас и морето “ с песента „ Сирената, която... “ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Иван Тенев.

 През същата година с Веско Ешкенази записва и песента „ Тангото на живота “ по музика на Иван Кръстев, текст на Джина Дундова-Панчева и аранжимент и мастеринг на Красимир Илиев.

 Също по този начин е и доста известна със песента си Бум - Бум.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР